Your Cart

Gratis frakt när du köper för över 300 kr | Livstidsgaranti på alla ID-brickor | Graverad och levererad inom 7-10 dagar

STORLEKSGUIDE: Hur man hittar rätt storlek på hundkläder?

Innehållsförteckning

Hundar kommer i många storlekar och former, och det kan vara svårt att hitta rätt storlek för din hund. Det finns ingen storleksstandard för hundkläder, så storlek SMALL i en produkt kan motsvara storlek LARGE i en annan. Dessutom förekommer ofta stora variationer även inom samma ras. I denna artikel ger vi dig råd om hur du hittar rätt storlekar på hundkläder till din pälskling.

Varför hundkläder?

Funktionella och bekväma hundkläder ökar komforten för din hund på promenader och utomhuslek, oavsett temperatur och väderförhållanden. Vissa raser är inte anpassade till vårt klimat och fryser lätt, medan andra kan ha särskilda behov och hänsyn att ta.

Vilka är de viktigaste måtten?

För att hitta rätt storlek för din pälskling är det några nyckelmått som är bra att känna till. Det är Rygglängd, Bröstomkrets och om du har en kraftig hund som till exempel Staffordshire Bullterrier, Fransk Bulldogg eller liknande kan Nackomkrets vara avgörande. För att hitta rätt storlek, leta efter storlekstabellen inne på produkten som du är intresserad av

Hur mäter man hunden?

Nedan ser du en illustration som visar hur du tar mått på din hund. Vi rekommenderar att ta måtten när hunden står genom att använda ett måttband som du kan böja. Om du inte har måttband kan du använda en tråd som du mäter mot en tumstock eller linjal när du har hittat de olika längderna. Skriv gärna ner måtten på till exempel din mobil så att du har dem lättillgängliga när du ska handla till pälsklingen. En tumregel är att alltid runda upp om du står mellan två storlekar.

Storlekguide

A. Rygg: Mät från manken där halsbandet sitter och ända till svansroten. Ett täcke som är längre än detta kan gnaga på svansen. Vissa stickade tröjor kan vikas in baktill om de är för långa.

B. Bröst: Mät bröstomkretsen på hunden där den är störst, precis bakom frambenen. Här bör du alltid runda upp och lägga till några centimeter så att det inte blir för trångt.

C. Nacke: Har du en hund med kraftig nacke kan detta vara ett viktigt mått. Mät runt nacken där halsbandet vanligtvis sitter. De flesta klädesplagg har något stretch här.

Några tips för köp av hundkläder

Generellt bör du alltid runda upp och inte ner om du står mellan två storlekar. Om du ska köpa kläder utan stretch måste du lägga till lite extra på bröstomkretsen för att kunna ta av och på plagget, och för att det ska vara bekvämt för hunden. På mindre hundar kan 4-8 cm vara nog, men på större hundar bör du runda upp 10-20 cm. Ofta har till exempel täcken en omkretsspann, och då bör du välja en storlek där du är i mitten av intervallet.

Tips baserat på klädesplagg:

Hundtröjor:

Det finns många olika hundtröjor, och de flesta som är stickade har bra stretch. Stickade tröjor för hundar är mer flexibla i storleken, lättare att hitta rätt storlek på och enkla att ta på och av hunden. Runda lite upp runt bröstet om du inte vill ha den helt åtsittande. Att en hundtröja inte går helt bak till svansen behöver inte ha någon betydelse. Vanligtvis dras de över huvudet, men vissa har också knappar eller dragkedja.

Hundtäcken:

Hundtäcken kommer i många olika varianter. Här är det viktigare att det har korrekt längd i tillägg till att passa runt bröstet. De flesta täcken är flexibla runt bröstet med antingen kardborreband eller rem. Se till att inte köpa ett täcke som är längre än hunden eftersom detta kan gnaga på svansen. Täcket har en mer värmande eller regn- och vindskyddande funktion och måste därför sitta bättre. Har du en frusen hund kan du gärna kombinera en tröja med täcke över.

Heldress till hund:

Dress till hund kan vara utmanande eftersom det både bör passa i rygglängd, bröstomkrets och avstånd mellan benen. En dress med stretch är enklast att mäta sig fram till rätt storlek, men om dressen inte har stretch bör du notera följande: runda upp ett par cm i både rygglängd och bröstomkrets så att hunden kan röra sig bra. Ju större hund, desto fler cm extra.

Behöver du hjälp?

Om du är osäker är du hjärtligt välkommen att kontakta oss för att få vägledning! När du kontaktar oss är det fantastiskt om du skickar oss följande information så att vi har bästa förutsättning för att svara korrekt:
• Måtten på hunden: Rygglängd, Bröstomkrets och Nackomkrets
• Ras
• Ungefärlig vikt i kilo
• Gärna länk till vilka produkter du är intresserad av

Skicka oss ett meddelande här

Alla id-brickor har livstidsgaranti

Livstidsgaranti

Alla våra ID-brickor har livstidsgaranti.

Gratis frakt över 500 kronor

Gratis frakt

Beställ för över 300kr och få gratis frakt

Säker betalning på nätet

Säker betalning på nätet

Stripe / VISA / MasterCard

Kundservice

Kundservice

Om något skulle hända eller om du inte är nöjd, hittar vi en lösning